Odderegnens forening for Bygnings- og Landskabskultur - Peter Olesen i Pakhuset

16. december 2017

ODDER SET MED NYE ØJNE Peter Olesen i Pakhuset...

Peter Olesen          Pakhuset
 

Tirsdag den 14. april 2015 havde Odder besøg af kulturformidler, foredragsholder og debattør Peter Olesen - mangeårig journalist i Danmarks Radio.

Omkring 135 Odderborgere var mødt op i Pakhuset til en helt fantastisk aften, hvor Peter Olesen i ord og billeder og på yderst humoristisk vis satte spot på de bygninger han i løbet af dagen havde udvalgt til en nærmere eftersyn efter devisen "Det er lettere at få en mand udefra til at sige de slemme ting..."


Peter Olesen havde mange rosende ord til vores midtby. Han kunne dog også konstatere, at nogle husejere "kan gøre det bedre". Han opfordrede til at vi i Odder tager handsken op og hjælper hinanden med at gøre de pågældende husejere opmærksom på, hvad det kan betyde for helheden i bybilledet, når de pågældende bygninger får fjernet uhensigtsmæssige foranstaltninger og vi genskaber de smukke helheder.

Vi har meget at være stolte af i Odder Kommune på det bygningskulturelle område. Vi er byen med de mange tårne og midtbyen er repræsenteret af et fantastisk udbud af flotte og velholdte facader. Men SER vi dem? Et af budskaberne var, at vi skal huske at kigge op og kigge rundt, se de smukke detaljer og bede vores politikere om at hjælpe til med at beskytte kulturmiljøerne ved at udarbejde bevarende lokalplaner, og opsætte retningslinjer for, hvad kommunen gerne vil med sin bygnings- og landskabskultur både i midtbyen og i de mange gamle landsbyer.

Han foreslog blandt andet, at borgere, erhvervsliv og kommune går sammen om at udarbejde en form for et undervisningsmateriale, som kan anvendes i kommunens skoler, så den yngre generation får øjnene op for de værdier kommunens bygnings- og landskabskultur indeholder.

Peter Olesen fortalte også, at flere kommuner har fonde, der giver tilskud til bygningsarbejder, der handler om genskabelse af originale bygningsdele fremfor en standard byggemarkeds-løsning. En idé han slog til lyd for, vi også bør have i Odder Kommune.

Aftenen var arrangeret af Odderegnens forening for Bygnings- og Landskabskultur i samarbejde med Odder Kommune, Udvikling Odder og Køb Odder, og med bidrag fra Nordeafonden.

 

  

Vi opfordrer til at gå på opdagelse her på hjemmesiden, og melde dig ind i foreningen for at være med til at støtte en god sag.

Du kan også følge os på Facebook. Facebook

 

Hvis du vil se, hvad Peter Olesen sagde, kan du hente et sammendrag af hans foredrag nedenfor:

 

Beskrivelse
Højre klik og vælg ''gem destination som'', hvis du vil gemme filen.Sammendrag af Peter Olesens præsentation

   • Peter Olesen i Pakhuset